Eerlijk gezegd verbaasde het ons een beetje dat de beurzen vrijdag met winst konden afsluiten. Er was weinig handel na het eerste uur en dan kunnen relatief kleine orders toch grote uitslagen geven. Vele handelaren waren aan het genieten van een lang weekend. Maar waarom verbaasde de stijging ons, zult u zich afvragen. Daar hebben we drie belangrijke redenen voor. Allereerst zagen we de 10-jaars rente boven de 2,7% uitstijgen. In de afgelopen paar weken zagen we dat de rente de aandelenmarkten zorgen gaf. Met de stijging van vrijdag hadden wij verwacht dat de beurzen naar beneden zouden duiken. Ten tweede de hoge rente standen, zorgt dat de dollar sterker wordt. Dat is minder gunstig voor de bedrijven die exporteren. Namelijk door een hogere dollar, wordt het voor andere valuta’s duurder om dezelfde spullen te kopen. Wat weer slecht is voor de omzet. Ten derde zagen we door de onrust in Egypte de olieprijzen snel stijgen. Een hogere olieprijs betekent hogere kosten voor bijvoorbeeld benzine en elektra. Dus minder geld te besteden voor de consument. Maar dit alles werd door de aandelenmarkten naast zich neer gelegd en we sloten hoger. Kunnen we de hiervoor genoemde punten nu achter ons laten en vrolijk naar boven kijken? Wij denken van niet.
Vrijdag zagen we een hogere opening, een terugval naar onveranderd om daarna opeens weer de wind in de rug te krijgen en de dag 1% hoger af te sluiten. Niet slecht, maar kunnen we dat doortrekken naar de komende week?
Alcoa (AA) is maandag na beurs als eerste aan de beurt. Later in de week volgen nog de banken JP Morgan en Wells Fargo. Dat de resultaten tegen zullen vallen, daar zijn we niet zo bang voor. We kijken meer naar de toekomst verwachtingen welke de bedrijven af zullen geven. Daar verwachten we de pijn in. Niet dat men zal zeggen dat het slecht gaat, maar meer van we weten het nog niet. En beurzen hebben een grote hekel aan onduidelijkheid. Dat is nu precies wat er zich afspeelt. Onduidelijkheid in Azië (China) en Europa. Problemen in Egypte. De richting van de rente en de olieprijzen. Dit samen met de onzekerheid over de richting van de Amerikaanse economie, zorgt ervoor dat wij genieten van de stijgingen die er zijn, maar we zijn wel druk bezig om ons in te dekken tegen een eventuele periode van kleine dalingen, welke uiteindelijk zal ophouden als we richting de 8% gaan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.