Veel mensen verwarren de begrippen detacheren en uitzenden. Dit is ook wel te begrijpen, want in de kern lijkt het wel op elkaar, het gaat namelijk allebei over het aanbieden van medewerkers aan bedrijven. Maar er zijn ook grote verschillen die belangrijk zijn om te weten.
Arbeidsrelatie
Een gedetacheerde heeft een formele arbeidsrelatie, dit houdt in dat hij of zij doorbetaald krijgt wanneer hij of zij ziek is of als er geen werk beschikbaar is en ook een opzegtermijn heeft. Dit lijkt dus meer op een vast contract bij een ‘gewone’ werkgever. Een uitzendkracht heeft deze zekerheid niet en wordt betaald aan de hand van het werk dat hij of zij levert. Is er geen werk beschikbaar, dan wordt een uitzendkracht niet doorbetaald.
Opleidingsniveau
Je kunt natuurlijk niet één duidelijk onderscheid maken, maar vaak is het zo dat gedetacheerden hoger opgeleid zijn dan uitzendkrachten. Uitzendkracht kun je namelijk vrij gemakkelijk worden, maar om je aan te sluiten bij een detacheringsbureau moet je vaak hoog opgeleid zijn en al enige werkervaring hebben, omdat ze op zoek zijn naar specialisten.
Duur van de opdracht
Als uitzendkracht kun je soms voor een week of een maand ingezet worden. Dit is een voordeel voor bedrijven die even snel iemand nodig hebben voor een bepaalde klus en daarna niet meer. Gedetacheerden worden gebruikelijk ingezet voor langer dan dat, meestal enkele maanden tot een paar jaar.
Arbeidsvoorwaarden
Als gedetacheerde heb je vaak betere contracten en secundaire arbeidsvoorwaarden dan een uitzendkracht. Dit komt omdat je als gedetacheerde in dienst bent bij het detacheringsbureau, terwijl een uitzendkracht alleen werk vindt via het uitzendbureau en in dienst is bij de opdrachtgever. Het detacheringsbureau regelt de personeelsplanning en de salarisstrook. Het loon van een gedetacheerde is ook meestal hoger dan het loon van een uitzendkracht, en soms is het loon zelfs hoger dan dat van de vaste medewerkers van het bedrijf.